Waardering:

drieminutenPolitiek verraad

Ex-crimineel Piet Hoffmann infiltreert voor de Zweedse politie in een Poolse bende maar dat loopt niet goed af. Hij vlucht naar Colombia waar hij vervolgens als infiltrant voor de Amerikanen in de cocaïnewereld infiltreert. Maar weer gaat het mis. En opnieuw laat de politiek hem keihard vallen. Alleen zijn oude vrienden in Zweden kunnen hem nog redden. De Zweedse schrijvers Anders Roslund en Börge Hellström hebben met Drie minuten voor de zoveelste keer een topthriller geschreven: vol spanning en actie maar het geeft de lezer ook een ontnuchterend beeld van politici en politiecommissarissen. Verplichte literatuur voor thrillerliefhebbers. De schrijvers hebben nog meer goed nieuws voor de lezers: Deel drie over Piet Hoffmann komt er aan. Alleen weten de twee nog niet wanneer.

Foto: Peter Knutson
Foto: Peter Knutson

In Drie minuten beschrijven de twee Zweden de productie van en handel in cocaïne tot in detail. Waarom moest het boek focussen op deze drug en Colombia? En niet bij voorbeeld op heroïne en het Verre Oosten?

Roslund en Hellström – via de mail: ‘In onze vorige zes boeken, allemaal misdaadromans, hebben wij de consequenties beschreven van verschillende types misdaad, zoals mensenhandel, zedenmisdrijven en de handel en wandel van criminele bendes. En als je als serieuze schrijver over misdaad van deze tijd schrijft, moet je ooit terug naar het begin, naar het centrale hart waar de meeste criminaliteit vandaan komt: drugs. De criminaliteit die samenhangt met drugs is zoveel meer dan alleen het gebruik. Het is ook de man die de kleine winkel binnen rent, zwaaiend met zijn mes, om het geld te pakken om zijn drug te kopen. Het is de man die een ander dood of verwond in een gevecht om een plek om drugs te verkopen. Het eerste wordt in de archieven opgeslagen als beroving, het tweede als een gewledsdelict. Of zoals inspecteur Ewert Grens in het boek zegt: ‘Bijna alles wat wij hier onderzoeken houdt verband met drugs. Het bevordert criminaliteit op alle niveaus, het heeft invloed op de hele maatschappij’. Dus wisten wij dat we er eens over zouden moeten schrijven’.
‘Maar we hadden nog twee zaken nodig voor het boek. Een dramatisch, intens en spannend verhaal, spannender dan we ooit hebben geschreven. En we hadden contacten nodig met mensen die ons vertrouwden en waar wij op konden bouwen. Zo’n contact is essentieel voor ons werk, want onze boeken zijn half waarheid en half verhaal. De grondverf is de werkelijkheid, waar wij ons verhaal overheen verven’.
‘En op een dag hadden we dat allemaal in handen. Jarenlang hebben we contacten opgebouwd in Zweedse gevangenissen en ook in gevangenissen in andere Europese landen om tot de kern van de drugshandel door te dringen. We hadden ook voor heroïne kunnen kiezen, maar feit is dat we het verwonnen van iemand in de cocaïnebusiness. Die contacten hebben ons geholpen. Hun basis is Colombia en dus gaat ons verhaal over Colombia. Anders Roslund is naar het land gegaan om zelf onderzoek te doen. En daarmee hebben we de feiten, de werkelijkheid, op een rij en daarop hebben wij ons verhaal opgebouwd’.
Hoe goed het duo zich in alles rond cocaïne heeft verdiept, blijkt wel uit de droge opsomming die zij geven van de smokkelroutes: ‘Het is nu honderd jaar geleden dat de VS dat invoer en gebruik van cocaïne is verboden, terwijl er nu meer dan ooit van deze harddrug Amerika binnen komt. Bijna alle cocaïne komt uit Colombia, Bolivia, Peru and Ecuador. Het komt in de VS vanuit het Zuiden, de smokkel naar Europa gaat vooral via West Afrikaanse landen naar Zuid Europa en soms naar Engeland’.
De infiltrant van de DEA – de drugs enforcement agency – krijgt het in Drie minuten zwaar doordat de politiek hem in de steek laat. Is het werkelijk zo dat politici die infiltranten als een baksteen laten vallen als het moeilijk wordt?
Roslund en Hellström: ‘O zeker. We hebben gesproken met infiltranten, politieagenten en politici en zij schetsten allemaal een lelijk beeld. We hebben een aantal van die infiltranten die door de politiek en de leiding van de politiekorpsen alleen waren gelaten nadat zij waren ontdekt. Zij moesten zich zien te redden en de politiek stak geen vinger uit. Alleen maar omdat de politici en de politiebonzen hun machtspositie belangrijker vonden dan de mensen die zij het veld in hadden gestuurd’.
Komt er nog een derde deel over Piet Hoffmann en Ewert Grens?
‘Het is voor ons heel bijzonder dat Hoffmann nog leeft. We hebben de gewoonte om onze belangrijkste personages aan het eind van het boek te laten sterven. En toen wij een boek wilden schrijven vanuit de kant van de criminelen, wie beter voor ons dan de infiltrant uit het boek Drie seconden? Nu wij een tweede boek over hem hebben geschreven, is het moeilijk om hem nu los te laten. Dus ja, Piet Hoffmann en Ewert Grens komen terug. Samen in een boek’.

DeGeusFC [Geconverteerd]Bestel direct van de uitgever via deze link.