Waardering:

Verleiden door het kwaad

Weinig mensen kiezen er aan het begin van een loopbaan bewust voor om de wet te overtreden. Een projectontwikkelaar stapt niet op een dag zijn bed uit met de gedachte om het criminele pad op te gaan. En een advocaat sluit zijn studie niet af met de verzuchting dat hij – of zij natuurlijk – eindelijk kan gaan witwassen, mensenhandelaren verdedigen of zwart geld achterover drukken. Toch laat een enkeling zich verleiden en verliest uit het oog dat er een grens bestaat tussen wat nog net wel en wat absoluut niet door de beugel kan.

Over die grens tussen goed en slecht schrijven journalist Marc Josten en jurist Rob Smits hun spannende boeken. In hun eerste boek (Opgelicht) doken zij in de vastgoedwereld, de tweede uit de serie (Kroongetuige) speelt in de advocatenwereld.

In Kroongetuige stapt de vaste heldin van de schrijvers, Denise de Wit, uit onvrede met de bureaucratie van wetshandhaving over naar een advocatenkantoor. Daar wordt zij op een zaak van namaak merkkleding gezet. De productie blijkt onderdeel van een criminele organisatie te zijn onder leiding van Goran Goltas, een Turkse vrouwenhandelaar. Bovendien is deze Goltas klant van de zoon van oprichter en naamgever van het advocatenkantoor. Deze zoon verdedigt de vrouwenhandelaar en eist van Denise dat zij zich terugtrekt. Maar Denise zet juist haar tanden in het criminele netwerk en ontrafelt ook de dubieuze rol van haar baas, de advocatenzoon.

De verleidingen om de grens uit het oog te verliezen, is de leidraad van de boeken van het schrijversduo, zeggen zij in de brasserie in het Amsterdamse Centraal Station. ‘Het gaat over gewone mensen’, zegt Marc Josten, ‘en de verleiding van het kwaad. Mensen die de grens uit het oog hebben verloren.’

‘In Kroongetuige gaat de advocaat zijn ondergang tegemoet. Hij is te close met zijn cliënten en heeft de grens niet in de gaten gehouden. De verleiding is ook groot. Vooral voor mensen die bij de wereld van glamour en glitter willen horen’, vult Rob Smits aan. Josten: ‘Het staat zo dicht bij de realiteit. Mensen zijn zwak geweest en zij moeten daar vervolgens voor boeten.’

Het is een wereld die de twee goed kennen. Josten als onderzoeksjournalist en Smits als advocaat generaal. Jaren geleden kwamen zij elkaar professioneel tegen toen Josten onderzoek deed en Smits namens het openbaar ministerie medewerking verleende. Het was de tijd van de IRT-affaire over undercover agenten en het doorlaten van harddrugs om de bazen te pakken. ‘Ik kreeg toen een ruime kijk in de keuken van het onderzoek. Tot en met een obductie, een lijkschouwing. Als je dat eenmaal hebt geroken, schrijf je er echt anders over. Rob was een van de officieren van justitie die dat voor mij mogelijk heeft gemaakt’, aldus Marc Josten.

Uit die samenwerking groeide een hechte vriendschap. Na de liquidatie van vastgoedman Endstra besloten zij dat het tijd werd een thriller te schrijven over de ondergang van een vastgoedmakelaar die verstrikt raakt in het net van de georganiseerde criminaliteit. Toevallig ligt het tweede boek net in de winkel op het moment dat er een procedure loopt tegen een beroemde Amsterdamse strafpleiter. Zij schrijven fictie, onderstreept het duo, maar zij blijven zo dicht mogelijk in de buurt van de werkelijkheid.

Hun heldin is Denise de Wit, opsporingsambtenaar en in Kroongetuige advocaat. ‘Zij is een heel principiële lone wolf. Een beetje onze Jack Reacher (hoofdpersoon van de langlopende serie van Engelse schrijver Lee Child, red.) Reacher slaat desnoods zes man tegelijk neer, onze Denise doet haar werk met iets meer verstand. Zij is onafhankelijk, altijd zichzelf, laat zich door niemand gek maken’, aldus Josten.

‘Ja, daar herkennen wij ons wel in’, lacht Rob Smits. ‘Zij is een mix van wat wij in ons vak ook moeten zijn.’

De fans van Denise de Wit hoeven voorlopig niet bang te zijn. Smits: ‘Wij weten nog niet welke thema’s er nog gaan volgen na de vastgoed en de advocatuur. Maar met Denise de Wit zijn we nog niet klaar’.