Waardering:

Een verdronken Russische bankier in een Amsterdamse gracht, een obscure tapijthandel in Zutphen van een voormalige kickbokser en een koppige misdaadverslaggever zijn de ingrediënten van een mooi spannend boek van Hans Faber. Het boek was al een tijdje af, maar alles stopte toen zijn nichtje Anne Faber verdween en na enkele dagen vermoord werd teruggevonden. ‘Het boek kwam op de plank te liggen, waar het in die moeilijke periode hoorde’, schrijft Hans Faber in het dankwoord aan het eind van zijn boek, De Rus.

Na bijna twee jaar was Hans Faber klaar met het manuscript van De Rus. Het zou het debuut zijn van de voormalige journalist van onder meer De Volkskrant en Het Financieele Dagblad worden. Maar dat liep anders. Eind september 2017 verdween zijn nichtje Anne Faber tijdens een fietstocht in de regen. In oktober werd haar lichaam gevonden in een natuurgebied bij Zeewolde. Ze was verkracht en vermoord. Hans Faber werd woordvoerder van de familie in de weken dat de zaak ‘wereldnieuws’ was. Hij begreep meteen dat hij het boek op dat moment niet wilde uitgeven. ‘Het boek was op slag niet meer belangrijk’, zoals hij in een interview in Het Parool zei.

Zijn debuut in de schrijverswereld werd vervolgens het verslag van de gebeurtenissen rond zijn nichtje, Anne, kroniek van een zoektocht. Hij schreef het op verzoek van zijn broer, de vader van de vermoordde Utrechtse studente Anne. Pas nu, jaren later, is zijn thrillerdebuut uitgebracht. ‘Pas in 2019 sprak ik voor het eerst weer over het manuscript. ‘Ik heb nog een verhaal liggen, het eerste deel van een thrillerserie’, vertelde ik aan de redacteur waarmee ik had gewerkt toen ik Anne, kroniek van een zoektocht schreef, aldus Hans Faber in het nawoord van De Rus. Hoewel die redacteur geen liefhebber van het spannende genre was, las hij hij het manuscript in een ruk uit. Zo kwam het boek er toch nog.

De Rus is het eerste deel van wat een trilogie moet worden rond misdaadverslaggever Vince van Zandt van de grootste krant van Nederland. Faber heeft deze krant De stem van Nederland genoemd. De lezer herkent al snel dat De Telegraaf als voorbeeld voor de schrijver heeft gediend. Zelfs het kantoorgebouw van De Stem aan de rand van Amsterdam heeft veel weg van de werkplek van de redactie van De Telegraaf. Van Zandt is net gescheiden, emotioneel geblokkeerd en gaat daarvoor naar een ‘healer’.

Van Zandt leest in de Amsterdamse stadskrant Het Parool een klein berichtje over een verdronken Rus. Het intrigeert de journalist en hij duikt dieper in de zaak. Zijn hoofdredacteur wil dat hij verslag blijft doen van een grote rechtszaak tegen de criminele topman met de bijnaam De Olifant, maar de koppige journalist piept er tussen uit om zijn eigen onderzoek voort te zetten. Het brengt hem van het Amsterdamse hoofdkwartier van een Russische olie- en gasgigant naar Zutphen waar de Russische bankier een dubieuze tapijtzaak heeft opgezet met als bedrijfsleider een voormalige kickbokser.

Het idee van de thriller stamt al van eerder, toen Hans Faber op internet een berichtje las over Gazprom, dat een kantoor opende in een kantoor aan het Amsterdamse Museumplein. Waarom vestigt zo’n machtig bedrijf zich in een kantoorpand op een van de duurste plekken in Nederland neer gestreken zonder enige ruchtbaarheid, zonder ergens het logo van de Russische energiegigant te laten zien. ‘Vooral de geslotenheid intrigeerde me: viel er wat te verbergen? Als oud-journalist was mijn fantasie in ieder geval geprikkeld’, aldus Faber in zijn nawoord. Het werd een verhaal over belastingontwijking, witwassen en corruptie. Journalistiek speurwerk van Van Zandt loopt uit op een spannende race vol verraad en moord. De Rus is een makkelijk leesbare thriller, goed geschreven, met voldoende verrassingen om de lezer te blijven boeien. De verwachtingen voor deel twee van de serie, die al dit najaar zal verschijnen, zijn dan ook hoog gespannen.

Bestel direct van de uitgever via deze link.