Waardering:

de interne jury‘Iedereen heeft zijn eigen interne jury’

Hoe ver mag een advocaat gaan om zijn cliënt te helpen tijdens een strafproces? Deze ethische vraag staat centraal in het nieuwe boek van Michael Connelly, De interne jury, waarin de Lincoln Lawyer Mickey Haller weer de hoofdrol opeist. Een uitstekende thriller van de succesvolle schrijver uit Amerika.

Foto Miriam Berkley
Foto Miriam Berkley

‘Michael’ klinkt het kort en krachtig door de luidspreker als Skype contact maakt met de computer van de schrijver. De afspraak is in Nederland gemaakt om hem precies op dat tijdstip te ‘skypen’ voor een kort interview. Michael Connelly, van oorsprong misdaadjournalist in Los Angeles, woont tegenwoordig in Florida, maar daar is hij nu niet. ‘Ik ben in een appartement in New York voor de opnames van Harry Bosch’.

Deze held uit vele boeken van Connelly wordt nu ook hoofdpersoon in een tv-serie waarvan de eerste serie van tien afleveringen nu in New York worden opgenomen. ‘Ik ben er vanaf het begin bij betrokken. De regisseur belde op en zei: Hé Harry Bosch is jouw mannetje, jij hebt er vanaf het begin van je schrijverscarrière over geschreven, kent hem het best. Kom ons helpen om de serie te maken’.

‘Nee, het is niet normaal dat ik als schrijver zo bij een film ben betrokken. Ik ben schrijver, heb er nooit aan gedacht om over te stappen naar de film. Bij de film over de Lincoln Lawyer ben ik nauwelijks betrokken geweest. Voor de serie over Bosch ben ik co-writer van het script en ik heb de acteur mogen kiezen die Bosch speelt. We hebben de eerste aflevering gemaakt en hebben onlangs het groene licht gekregen om de volgende negen afleveringen te maken’.

Die film van de Lincoln advocaat heeft overigens wel meer losgemaakt dat Michael Connelly had gedacht. ‘Er rijden tegenwoordig advocaten in zo’n Lincoln rond. Ik heb het ook in het boek De interne jury gebruikt om er een beetje humor in te brengen. Mijn boeken zijn vaak nogal donker en die Lincolns die in het echt ook rondrijden, verlicht het een beetje’.

In zijn nieuwe boek is Mickey Haller weer terug als strafrechtadvocaat na een korte uitstap naar het Openbaar Ministerie. Aan het begin van het verhaal lokt Haller een vechtpartij uit in de rechtszaal waarbij zijn cliënt hem tot bloedens toe slaat. Dat betekent dat er een nieuw proces moet komen en hoogstwaarschijnlijk ziet het OM daar van af, aldus het boek. De verdachte komt daarmee vrij. Later blijkt dat de hele vechtpartij vooraf was bedacht en dat Haller een zakje nepbloed in zijn mond had gedaan om de verwonding ernstiger te laten lijken. ‘Kan dat wel? Kan een advocaat zo ver gaan voor zijn klant? Dat is het belangrijkste thema in mijn boek: De ethische grens. Mickey Haller stapt over die grens heen en als het was uitgekomen zou hij nooit meer als advocaat mogen optreden. Daarmee zet ik het karakter van Haller neer als een man die echt alles doet voor zijn cliënt’.

Maar het gaat verder, vindt Connelly. ‘Hoe kan je met jezelf in het reine komen? Een klant van Haller komt vrij door een vormfout en rijdt vervolgens dronken en moeder en haar kleine meisje dood. Daar heeft Mickey het heel moeilijk mee. Meestal bedenk ik pas als ik al aan het schrijven ben zo’n diepere bedoeling achter het verhaal. Deze keer heb ik dat vooraf bedacht. Het idee dat iedereen een eigen jury heeft voor zijn eigen daden, is het uitgangspunt van het boek’.

In het verhaal van De interne jury neemt Haller de verdediging op zich van een pooier die wordt beschuldigd van de moord op een van zijn ‘meisjes’. Haller heeft haar ooit geholpen, maar dat is uiteindelijk niet goed gegaan. De zaak wordt gecompliceerd als er drugsdealers en foute agenten bij betrokken blijken te zijn. Dat is niet vergezocht, meent Connelly. ‘Er is zo veel corruptie net ten zuiden van de grens, dat het niet raar is te bedenken dat die praktijken vanuit Mexico ook in Californië door gaan. Ik wilde Mickey tegenover zeer machtige mensen plaatsen. Van daar die federale agent van de DEA, de drugsbestrijders van de VS’.

Connelly buigt zich naast de tv-serie ook over een nieuw boek met Harry Bosch. Het komt dit najaar uit, denkt hij. ‘Maar Bosch gaat niet zo lang meer mee. Bosch wordt steeds ouder en ik wil wel realistisch te schrijven. Ik heb vanaf het begin van mijn carrière als schrijver over hem geschreven. Mijn identiteit is verbonden met Bosch. Ik vind het nog steeds leuk om over hem te schrijven. Ik zal hem missen’.

Link naar boekBestel dit boek als e-boek direct van de uitgever via deze link.