Waardering:

Bloedige bendeoorlogen

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw leek Amerika gek geworden. Onder druk van de puriteinen werd het maken en drinken van alle alcoholische dranken verboden. Het was overigens niet alleen vanwege religie en volksgezondheid – alcohol leidt tot uitspattingen, alcoholisme en onzedelijk gedrag – maar het was ook de manier om de arme massa in toom te houden. In die tijd van chaos en geweld speet het boek van Dennis Lehane, Nachtleven. Het verhaal van dranksmokkelaar in Florida.

De ‘drooglegging’ is een tijdperk waar menig Amerikaan nu met verwondering naar terugkijkt. De plannen mislukten jammerlijk. Mensen bleven drinken en het was de georganiseerde misdaad die zorgde voor de aanvoer. Gouden tijden voor die bendes onder leiding van mensen als Lucky Luciano, Meyer Lansky en Al Capone. In die tumultueuze tijd speelt het nieuwe boek van Dennis Lehane. Joe Coughlin is een jonge, ambitieuze crimineel die het wil gaan maken in de bendewereld. In de gevangenis sluit hij zich aan bij  een maffiafamilie die hem naar Florida stuurt om de toevoer van rum uit Cuba te organiseren. Dat doet hij zo succesvol dat de maffiabaas hem probeert uit de weg te ruimen om zo de winst nog verder te verhogen.

Nachtleven schetst het ruwe leven van de nachtvogels die zorgen voor de drank die de Amerikanen van hoog tot laag blijven drinken. De bendes zijn in een permanente en bloedige strijd gewikkeld over de territorium en aanvoerroutes. Ze overvallen elkaars konvooien, stelen drank uit elkaars magazijnen, niets gaat te ver in de eeuwige jacht naar nog meer geld. De pistolen knallen, de Thompson machinegeweren spugen kogels uit, de doden zijn niet te tellen. Joe doet wat hij moet doen, maar tegelijk bouwt hij een gezin op met een Cubaanse schone en komt hij op voor de armen in Cuba. Maar het blijft misdaad en geweld en een happy end zit er dan ook niet in.

Dennis Lehane heeft met Nachtleven een schitterend boek geschreven waarin de tijdgeest goed tot uiting komt. Mooi geschreven, snel plot, fijne romantische intermezzo’s maken van Joe Coughlin een levende – en toch ook sympathieke – crimineel. Een must voor de liefhebber van de hardboiled Amerikaanse traditie.